vrijdag, 02 januari 2015 18:46

Wat ga jij dit jaar met je genen doen?

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(1 Stem)

dna2Ik weet zeker dat nog nooit iemand die vraag aan je gesteld heeft. En weet je waarom niet? Omdat we geleerd hebben dat onze genen dingen zijn die we bij de geboorte hebben meegekregen en die daarna nooit meer veranderen. Je hebt ze gewoon, je kunt er niets aan doen en ze bepalen simpelweg hoe het later met je gezondheid gaat. Je hebt helemaal geen invloed op die ellendige dingen. Ook de specialist zal je dat vertellen als je een of andere erfelijke aandoening hebt: "Niks aan te doen, het zit in je genen! Je hebt gewoon pech gehad." Zo krijgen bijvoorbeeld vrouwen die het "borstkanker-gen" BRCA 1 of 2 hebben geërfd, te horen: "Je hebt 60-80% kans dat je voor je zeventigste verjaardag borstkanker krijgt". Waarna de specialist je uitlegt dat hij desgewenst je borsten preventief alvast wel kan verwijderen. Want: "Zonder borsten kun je geen borstkanker krijgen..." Tja, dat klinkt ongeveer even logisch als: "Zonder hoofd kun je geen migraine krijgen, dus laten we alvast maar even..."
Maar even over die genen. Zoals er over genen gepraat wordt, geeft het je natuurlijk een heel erg machteloos gevoel! Maar hoe machteloos zijn we eigenlijk? Nou, dat valt nogal mee. Sterker nog, die hele genetica-wetenschap - waarin je toekomst zo een beetje vaststaat - wordt op het moment heel snel achterhaald. Of eigenlijk moet ik zeggen: genetica is maar een stukje van het hele verhaal. En dat komt doordat er in de jaren negentig van de vorige eeuw een nieuwe tak van wetenschap is opgekomen: de epi-genetica. En het woordje "epi" voor genetica zet onze wereld zo'n beetje op zijn kop. Als je dat kleine griekse woordje vrij vertaalt, dan betekent het zo iets als "er is nog veel meer hoor, dan alleen de genetica die we kennen". Ofwel: je hebt misschien genen met bepaalde eigenschappen, maar of je die eigenschappen ook werkelijk krijgt is nog helemaal niet zo zeker. Ik geef je een heel simpel voorbeeldje, zodat je begrijpt waar ik het over heb. In je genen staat bijvoorbeeld dat je een wit-roze huidskleur hebt. Maar als je twintig jaar in de tropen hebt geleefd, heb je helemaal geen wit-roze huid maar een heel donkerbruin gebrande kop. Je kunt dus wel een bepaalde genetische aanleg hebben, maar de omstandigheden waaronder je leeft, bepalen pas of die genetische aanleg echt tot uiting komt. We kennen dat al heel lang van negatieve omstandigheden. Ook als je helemaal geen genetische aanleg hebt voor kanker, kunnen omstandigheden als roken, asbest, straling of rood vlees toch kanker veroorzaken. Maar langzaam maar zeker, ontdekken we ook het omgekeerde. We vinden steeds meer dingen waarmee we onze genen juist positief kunnen beïnvloeden. Gezonde voeding, beweging, ja zelfs positieve gedachten kunnen onze cellen zo beïnvloeden dat onze genen zich anders gaan gedragen. Daar zijn spectaculaire dingen over te melden en dat ga ik binnenkort zeker doen. DnaHet aller-aller-belangrijkste van dit alles is, dat de epigenetica ons de kans geeft om de verantwoordelijkheid voor onze gezondheid weer meer in eigen hand nemen. We hebben die verantwoordelijkheid veel te lang aan artsen afgestaan. Vroeger was dat misschien oké, omdat we weinig verstand van medische dingen hadden, maar nu is dat anders. Dat artsen bereid zijn gezonde lichaamsdelen weg te snijden, laat wel zien dat ze de weg een beetje kwijtgeraakt zijn en dat we beter zelf in actie kunnen komen. Want een echte geneeskundige zou in bovenstaand voorbeeld zeggen: "Oké, je hebt misschien 70% kans om borstkanker te krijgen, maar de belangrijkste vraag is: waarom krijgt 30% van de vrouwen dan geen borstkanker? Wat doen die anders? Wat doen die beter? Daar gaan we naar kijken! Laten we dus je hele levenswijze op zo'n manier gaan aanpassen dat die borstkankerveroorzakende genen van jou worden uitgeschakeld en geen kans meer hebben."
En dat is precies wat we met NewWorldBooks willen bereiken: Niet meer angstig achter de feiten aanlopen maar actief werken aan gezondheid en geluk. Als ik je dus aan het begin van 2015 een gelukkig nieuw jaar wens, wens ik je toe dat je steeds minder vanuit angst gaat leven en steeds meer vertrouwen begint te krijgen in de geneeskracht van je eigen lichaam, hoe ziek je op dit moment misschien ook bent. Gezondheid!

2667 keer gelezen Laatst aangepast op zaterdag, 10 januari 2015 19:40

1 Reactie

 • Reactielink mireille Veninga zondag, 04 januari 2015 09:20 Geplaatst door mireille Veninga

  Goedemorgen meneer Morssink

  Wat een fijne veelbelovende nieuwe
  Website en uitgeverij.
  Ik ga het met interesse volgen.

  Fijne dag!
  Mireille

Laat een reactie achter

Je kunt alleen reageren onder je echte naam en met een bestaand emailadres. HTML code is niet toegestaan.


Anti-Spam: Maak het plaatje compleet!