zaterdag, 24 januari 2015 15:02

Oma, het handtasje en de donkere enge man

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

hijskraan2Waarom is er eigenlijk oorlog? Je kunt zeggen: dat komt door hebzucht en egoïsme. En dan heb je gelijk. Bijvoorbeeld als twee partijen allebei hetzelfde stuk land willen hebben. Dan ontstaat er vooral bij mannen - maar dat is een ander verhaal - een soort Pavlov-effect: "Hebben, hebben, hebben, rijk, rijk, rijk, macht, macht, macht...". Er is de afgelopen 2000 jaar een primitief stuk in ons naar boven gekomen, dat nogal ten koste van andere medemensen is uitgeleefd. Maar omdat het niet cool is om te zeggen dat je egoïstisch bent, probeer je dat gedrag te rechtvaardigen. De ene partij zegt dan bijvoorbeeld: "Ons volk woont hier al 600 jaar. En dan zegt de ander partij: "Nee, hoor, duizend jaar geleden was het land al van ons." Allebei zijn ze overtuigd van zichzelf en ze twijfelen geen seconde aan hun eigen gelijk. 

De oplossing voor dit soort conflicten zag ik een keer in een televisiereclame. Ik weet niet meer waar die reclame over ging, maar het beeld zie ik nog scherp voor me. Een jonge, donkere, gespierde man komt aanrennen, grijpt een oud vrouwtje bij haar handtasje en sleurt haar mee. Een paar tellen heb je de tijd om al je vooroordelen over zwarte en criminele jongeren door je hoofd te laten schieten. Maar dan... De camera zoomt uit. Ineens overzie je het hele tafereel. En je beseft dat de jonge man het oude vrouwtje nog net op tijd heeft weten weg te sleuren voordat ze verpletterd zou worden door een omvallende hijskraan. omaPats, in een paar seconden tijd liggen al je vooroordelen aan diggelen...

Als je dit filmpje begrijpt, voer je geen oorlog meer. Het is daarom het mooiste reclamefilmje dat ik ooit gezien heb. Er wordt een heel diep geheim van het leven onthuld. Dat geheim is: Als je meer wilt zien dan je eigen kleine vertrouwde waarheid, als je iets van de Grote Waarheid wilt snappen, dan moet je afstand nemen. Uitzoomen.

Onze kijk op DE waarheid is erg vertroebeld. Daarom vinden we alles zo onrechtvaardig. Daarom slaan we elkaar de hersens in op deze Aarde. Omdat we vinden dat WIJ gelijk hebben. WIJ zien toch duidelijk wat we zien. WIJ zijn toch niet gek!

Maar als we een zonnebril op hebben, wordt de wereld om ons heen donkerder en als we een roze bril opzetten, kleurt de hele wereld roze.  Allemaal hebben we een of andere bril op. Als we hem met de geboorte al niet op hadden dan wordt ons wel geleerd om hem heel snel op te zetten. Die bril bestaat uit onze overtuigingen. En als we eenmaal met bepaalde overtuigingen zijn opgegroeid, dan is het heel moeilijk om ons voor te stellen dat er ook nog andere manieren zijn om naar de waarheid, naar de wereld om ons heen te kijken. Godsdiensten zijn daar een mooi voorbeeld van. Er zijn honderden godsdiensten op deze wereld. En allemaal zeggen ze dat ze de waarheid verkondigen. Je zou je als enthousiast gelovige op een dag toch eens moeten gaan afvragen hoe dat zit... Want er zijn heel veel mensen die met hun geloof het alleenrecht op God opeisen. God als deel van HUN waarheid. Maar waarom zou een bepaald geloof een claim op God kunnen leggen en de absolute waarheid verkondigen?

handtasje"Omdat wij een boek hebben waar dat in staat!"

"Ja maar, wij hebben ook een boek en daarin staat wat anders."

"Ja maar, ons boek is echter!"
"Ons boek is ouder!"

"Ons boek is dikker!"

"Wij hebben wetenschappelijk aangetoond dat..."

"Maar wij hebben opgravingen gedaan, waaruit blijkt dat..."

Het zou mooi zijn als dat reclamefilmpje nog eens wat vaker werd uitgezonden. En als je weet over welk fimpje ik het heb, laat het me alsjeblieft weten. Ik wil het graag nog eens zien. Misschien wel om er achter te komen dat ik vijftien jaar later de waarheid van het filmpje toch een beetje verdraaid heb?

 

De foto van oma komt van www.kbiri.blogspot.com , het tasje van www.fingerart.blogspot.com  en de omgevallen hijskraan van www.nos.nl
O ja, het verhaaltje komt, een beetje bewerkt, uit het boek "Hé dokter, word wakker!"

19694 keer gelezen Laatst aangepast op zaterdag, 24 januari 2015 18:44

Laat een reactie achter

Je kunt alleen reageren onder je echte naam en met een bestaand emailadres. HTML code is niet toegestaan.


Anti-Spam: Maak het plaatje compleet!