Heel de gewonde genezer
zondag, 18 januari 2015 10:14

Moet je een minister president altijd geloven? (En waarom niet...)

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(1 Stem)

bejaarde op handenEr gebeurden afschuwelijke dingen en de minister president zei: "We moeten ons daardoor niet van de wijs laten brengen en gewoon doorgaan met het leven dat we gewend zijn." Daar heeft hij natuurlijk gelijk in. Als je op het goede spoor zit, moet je je door tegenwind niet op de kop laten zitten. Er zit veel waars in die uitspraak - en vooral natuurlijk als je inderdaad op het goede spoor zit. Een tijdje geleden zei hij nog iets opmerkelijks. Toen hem gevraagd werd of hij een toekomstvisie had, dus een kijk op waar we als samenleving naar toe kunnen gaan, zei hij: "Nee, die heb ik niet en die wil ik ook niet hebben." Nu kun je zeggen, dat is lekker "Zen", lekker "in het moment". Maar ik wil je uitdagen om eens vanuit een spirituele manier naar deze twee uitspraken te kijken. Want, ze hebben met elkaar te maken en je kunt er iets belangrijks van leren.

Dolfijn op vinEn laat je nou niet afschrikken door dat woord "spirituele". Wat ik je daar alleen maar mee wil vragen is, om eens een paar stappen achteruit te doen. Of liever nog, ga een keer op een wolkje zitten. Probeer eens om vanaf een grote afstand naar het leven hier op Aarde te kijken. Als je dat doet, ga je namelijk verbanden zien en begin je iets te voelen van de betekenis van het leven. Spiritualiteit is eigenlijk niks anders dan vanuit een ander en hoger perspectief naar ons leven kijken om er de zin van te gaan begrijpen. Niet alleen maar alles vanuit materiële dingen verklaren, zoals de wetenschap doet, maar vanuit een hoger doel. Vanuit het idee dat het leven zin heeft en ergens toe leidt. En wat zie je dan, als je verder kijkt dan een microscoop kan, die alleen maar cellen en atomen ziet? Wat leer je dan over het leven en de dood en de zin van alles?

Als je van een afstandje naar het verschil tussen leven en dood kijkt, dan kom je bij het leven al gauw uit bij woorden als: beweging, ontwikkeling, groei, warmte. Als je aan dood denkt, dan komen er woorden op als onbeweeglijk, stilstand en kou. Je zou dan ook kunnen zeggen, dat hoe meer je je ontwikkelt en hoe meer je groeit en in beweging bent, des te meer je leeft. Die behoefte om te bewegen, te groeien en te ontwikkelen zit in ons allemaal. Maar als je goed oplet, zie je dat er in jezelf en in de mensen om je heen ook een joggen tegenkracht aanwezig is, juist een weerstand om te bewegen. De strijd tussen die twee zit in ieder van ons, maar je kunt hem ook in de maatschappij terugvinden. Er zijn groepen mensen die flexibel zijn, die steeds weer veranderingen en aanpassingen willen voorstellen en er zijn groepen mensen die steeds op de rem staan. Probeer vanuit dat idee maar eens naar de politieke partijen te kijken, daar zie je dat natuurlijk ook terug. Je ziet de strijd terug tussen de milieubeweging en de autolobby, tussen voorstanders van groene energie en fans van kolen- en kernenergie, tussen mensen die democratie willen en dictators, tussen mensen die een dialoog willen en mensen die naar de wapens grijpen. Overal is het verschil te zien tussen mensen die het op de oude manier willen blijven doen en mensen die naar nieuwe wegen zoeken en een nieuwe ontwikkeling willen. Kortom, het is de strijd tussen de oude wereld en de nieuwe wereld, tussen het Vissen- en het Aquarius-tijdperk. Maar zoals gezegd, het is niet een gevecht dat we alleen buiten ons zelf terugvinden. Het is een strijd die ieder van ons zelf ergens diep van binnen uitvecht. Het is de strijd tussen je Hogere Zelf en je Lagere Zelf. Je weet wel, het gevecht tussen goede voornemens, gezonder eten, meer bewegen (!), stoppen met roken en dat soort dingen aan de ene kant, en de luiheid en de weerstand om hiermee echt aan de slag te gaan aan de ander kant. Soms gaat het een hele tijd goed, en dan donder je ineens weer terug en val je terug in je oude gewoontes. Dat geeft allemaal niks - het hoort erbij - maar twee dingen zijn belangrijk. Het eerste is: Je moet de intentie hebben om in beweging te komen, te willen groeien en je te ontwikkelen. Het tweede is: Je moet een doel hebben, zodat je weet waar je eigenlijk naartoe wilt met je ontwikkeling.

kind en beweging

Dus, een minister president mag een heleboel goeie dingen zeggen, maar als hij zegt "Ik heb geen visie op de toekomst", dan is dat vanuit spiritueel standunt gezien niet zo slim. Als je een pad van ontwikkeling en bewustwording wilt volgen, heb je een richting en dus een doel nodig. Anders dool je maar wat rondt op deze Aarde tot je tijd erop zit, zonder echt veel opgeschoten te zijn. En als hij zegt: "We moeten vooral op dezelfde manier verder gaan", dan moet je je nog eens goed achter de oren krabben en je afvragen of dat wel de bedoeling is. Want op dezelfde manier verder gaan is een soort stilstand. Terwijl we echt hard moeten gaan werken aan het nieuwe tijdperk dat voor de deur staat. In jezelf en buiten jezelf. Dat betekent beweging, verandering en ontwikkeling op alle gebieden van het leven: onderwijs, wetenschap, opvoeding, geneeskunde, politiek, rechtsspraak, economie, relaties en ga zo maar door. Dan maken we met elkaar een wereld waar vrijheid niet alleen een feest is voor de "haves" maar ook voor de "have-nots". Sterker nog, dan maken we een heel leuke wereld waarin alleen nog maar "haves" leven. Ga dus niet gewoon op dezelfde manier verder, maar overwin je angst en kom in beweging!

rennen op het strand

 

Foto's van boven naar beneden afkomstig van: www.invorm.biz; www.managementsite.nl; www.menselijk-lichaam.com; www.kind-en-beweging.nl; eigen foto

10421 keer gelezen Laatst aangepast op zondag, 18 januari 2015 13:24

Laat een reactie achter

Je kunt alleen reageren onder je echte naam en met een bestaand emailadres. HTML code is niet toegestaan.


Anti-Spam: Maak het plaatje compleet!

Bekijk hier het boek

Klik op het boek voor een voorbeeld van de inhoud

De Anamnese