donderdag, 05 februari 2015 09:09

Melk moet, vlees is kracht en 1+1=138

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(1 Stem)

Vlees mevrouwAls kind al had ik een afkeer van vlees, maar ik moest altijd een stukje proberen. Want, daar zou ik groot en sterk van worden. Melk en kaas lustte ik ook niet en van eieren ging ik over mijn nek.

Toen ik een jaar of zeven was, beloofde mijn vader dat we in de stad naar de "lichtjes" zouden gaan kijken als ik een hapje ei zou nemen. Die "lichtjes" waren de versierde straten en etalages in de binnenstad van Den Haag, vlak voor Sinterklaas. Heel verleidelijk voor een jochie dat had gehoord dat er in de etalage van V&D een bewegende Sinterklaas stond met allemaal - ook bewegende - Pieten er omheen. Dus nam ik, met alle moed die ik in mij had, een heel klein hapje. Ik wist vervolgens niet hoe snel ik naar de keuken moest rennen om het in de gootsteen weer uit te spugen. Maar goed, ik had mijn best gedaan, dus ik heb die Sinterklaas in de etalage gezien.
De donkere nacht in, achterop de solex bij mijn vader, met zijn lange zwarte leren "motor"jas. Solex

Mijn ouders waren niettemin aardig wanhopig over mijn afkeer van vlees en zuivel, want hoe kon ik nou toch ooit groot en sterk worden zonder deze ontzettend belangrijke voedingsstoffen? Gelukkig voor hen lustte ik wel yoghurt en chocomel. Ook was er nog één vleesachtig ding wat ik wél lekker vond en dat was rookworst. 's Winters stond ik op de vaste donderdag-boerenkool-avond met mijn broers en zussen in de rij om een stukje te bemachtigen als mijn moeder de worst in plakjes ging snijden. Helemaal zonder vlees en zuivelproducten ben ik dus niet opgegroeid.

Maar toen begon de zelf-kwelling. Ik was een jaar of zestien en ik had het in mijn hoofd gehaald dat ik wel in het Nederlands elftal zou kunnen voetballen. Ik was overigens de enige in mijn omgeving die dat vond, maar dat was voor mij niet belangrijk.
Ik zou het allemaal wel bewijzen, alleen, dan moest ik natuurlijk wel in topconditie zijn. En ja, de Melk witte motorreclames hadden mij wel ingeprent: vlees is kracht en melk is de witte motor. Dus dwong ik mijzelf om af en toe vlees te eten en na iedere training 's avonds een glas melk te drinken. Ik deed dat met tegenzin, maar ja, je moet wat over hebben voor je carrière. Niks geworden overigens, maar dat had je wel begrepen...

Een paar jaar later, rond mijn twintigste kreeg ik een vriendinnetje die vegetariër was en hoorde ik voor het eerst dat er van dit soort mensen bestonden en sterker nog, dat ze ook nog gewoon in leven konden blijven. Dat was het definitieve einde van mijn vlees-sprookjestijd. Ik ben daarna nog een jaar of veertig vegetariër geweest en ik was daar wel tevreden mee. Dankzij de introductie van pizza's in Nederland - ja, er was een tijd dat er geen pizza te vinden was in ons land - was ik van kaas gaan houden. Ik werd zelfs een liefhebber. Tot ik helaas vorig jaarSinterklaasetalage al surfend op het internet een video tegenkwam van ene Gary Yourofsky, met de nogal uitsloverige titel "The best speech you will ever hear". Ik zag dat je hem in 39 talen ondertiteld kon zien en dat alleen de Engelse versie al 2,3 miljoen keer bekeken was. Dus ja, toch maar even kijken en... Inderdaad, die man kan wel praten, zeg!
Hij noemt zichzelf activist voor dierenrechten, is bloed-fanatiek en zit zich in de video voor een groep studenten aardig boos te maken. Maar hij is ook grappig en belangrijker nog, hij heeft mijn leven weer een nieuwe draai gegeven. Hij heeft me aan iets herinnerd, wat ik waarschijnlijk als baby in de wieg al wist en wat ik toen wanhopig aan mijn ouders probeerde duidelijk te maken. Op dat moment had ik alleen de woorden nog niet. Maar nu, na de video, begint het me weer steeds duidelijker te worden:  Dieren zijn er vooral om met rust gelaten te worden. Er bestaat geen diervriendelijk vlees, maar - HELLUP - ook geen diervriendelijk stukje kaas of glas melk.

kaas is vaseline

Om een lang verhaal kort te maken, ik ben dus nu "op-weg-naar-vegan". Ik heb nog wat moeite als je een glas wijn met een toostje met boursin voor mijn neus zet of -nog erger - appeltaart met slagroom... Maar ik begin er achter te komen dat er voor alles wel een lekker alternatief is. En er komt steeds meer. Was er tien jaar geleden in Nederland geen vegan-kookboek te krijgen, nu vliegen ze je om de oren. 

En ja, als je dan ook leest dat in culturen die geen dierlijke producten eten, mensen het gezondst zijn en het langste leven, dan kom je er achter dat die hele vlees is kracht en melk is de witte motor campagne, bedacht is voor de economie, niet voor onze gezondheid. Dus, wat zou ons nog tegen houden, helemaal niets, toch? O ja, er is één ding. Onze smaak. Het schijnt dat er zes weken nodig is om af te kicken van een bepaalde smaak en aan een nieuwe te wennen. Is zes weken lang? Tja, als je je adem in moet houden, wel. Of als je op je linkervoet moet gaan staan terwijl je rechter in je nek ligt. Of als je zes weken lang tegelijkertijd onder je voeten en je oksels gekieteld wordt. En als je je van die dingen nou eens een voorstelling probeert te maken, dan zijn we precies waar we wezen moeten: Vergeleken bij die dingen is er niks zo makkelijk als je voeding een beetje anders aan te gaan pakken. Toch nog wat behoefte aan een video-peptalk? Er is een fatsoenlijke versie te vinden op youtube, ook geschikt voor kinderen en een onfatsoenlijke versie, alleen voor volwassenen die niet net gegeten hebben.Yourofsky bijbeltekst

De vleesfoto is onder dwang afgestaan door de Stichting Voorlichtingsbureau Vlees en omstreken in Den Haag, de solex werd ongevraagd ter beschikking gesteld door www.motoplus.nl, de witte motorpechfoto komt van www.veganlife.nl de sinterklaasetalage komt van www.atelierpippilotta.nl de onaangename tekst over kaas staat op www.realcompassionforallanimals.org  en de slotboodschap van Gary Yourofski himself staat op https://www.pinterest.com/dremata/advocates-for-sustainable-life/ 

 

www.pinterest.com/dremata

 

41197 keer gelezen Laatst aangepast op woensdag, 11 maart 2015 20:04

Laat een reactie achter

Je kunt alleen reageren onder je echte naam en met een bestaand emailadres. HTML code is niet toegestaan.


Anti-Spam: Maak het plaatje compleet!