blog artikel 1
vrijdag, 19 december 2014 00:00

Waarom duur doen als het goedkoop kan?

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(1 Stem)

eicel en zaadcellenEen van de meest uitgebreide lange termijn studies die ooit over vruchtbaarheid is uitgevoerd, werd in Groot Brittannië gedaan. 367 paren (654 individuen) werden gedurende een periode van drie jaar gevolgd. De deelnemers varieerden in leeftijd van 22 tot 45 jaar en de gemiddelde leeftijd was 35. Meer dan een derde van de paren had soms al wel tien jaar problemen met hun vruchtbaarheid, 59 procent had problemen met zwanger worden en 38 procent had één tot vijf miskramen gehad. Het onderzoek hield in dat de deelnemers hun voedingsgewoonten aanpasten. Niet meer en niet minder. Het lijkt een te simpele aanpak van het probleem, maar na de driejarige onderzoeksperiode waren de resultaten ongelooflijk spectaculair.

  • 89 procent van de paren had een baby, waaronder de 81 procent die in het verleden onvruchtbaar waren.
  • Er vonden tijdens de hele proefperiode geen miskramen, vroeggeboorten, perinatale sterfte of geboorteafwijkingen plaats. Uitgaande van de gemiddelde statistieken voor een groep van deze omvang, zouden er 92 miskramen, 11 geboorteafwijkingen en 5 doodgeboren kinderen moeten zijn, maar er was er dus niet één.

In Nederland woedt een discussie over de kosten van de onvruchtbaarheidsbehandelingen. Zo'n 1 op de 40 pasgeboren baby’s is een zogeheten reageerbuisbaby. De moeders van deze kinderen hebben een zogenaamde ivf-behandeling ondergaan, ook wel reageerbuisbevruchting genoemd. Zo'n behandeling kost ongeveer 3.000 euro per keer en elk jaar krijgen zo’n 8.000 vrouwen in Nederland deze behandeling.  Dat kost dus 24 miljoen euro. Met de andere onvruchtbaarheidsbehandelingen erbij zijn we in het totaal jaarlijks zo'n 50 miljoen euro kwijt. petrischaaltje 

Er wordt dus 50 miljoen euro per jaar besteed aan pogingen om op een geforceerde manier kinderen geboren te laten worden.  En dat terwijl het simpel aanpassen van de voeding dus veel en veel beter werkt! Is het misschien een idee om voor 1% van die 50 miljoen euro - dat is 500.000 euro - een heleboel mooie foldertjes te laten drukken om daarmee de huisartsen en de vrouwen die graag zwanger willen worden voor te lichten over de beste aanpak van de verminderde vruchtbaarheid? Of houden we niet van eenvoudige en effectieve oplossingen?

In het boek "Hoe word ik zwanger?!" van Claudia Spahr, dat 19 maart a.s. wordt gepresenteerd, lees je hier veel meer over! 

27059 keer gelezen Laatst aangepast op vrijdag, 02 januari 2015 18:46

Laat een reactie achter

Je kunt alleen reageren onder je echte naam en met een bestaand emailadres. HTML code is niet toegestaan.


Anti-Spam: Maak het plaatje compleet!